Denken, voelen, doen

Denken, voelen, doen

Denken, voelen, doen

denken, voelen, doen

Loop je er tegen aan om een stap te zetten en lukt dit je niet? Weet je niet meer hoe je met een situatie kunt omgaan? Wil je veranderen dan zal je naar je eigen patronen moeten kijken en deze doorbreken.  De methode denken, voelen, doen kan je helpen.

Denken

Om spanning te vermijden is jouw voorkeurspatroon denken. Je wilt graag zekerheid en zoekt deze in de omgeving. Hierbij ben je vooral gericht op de toekomst. Wat zou er kunnen gebeuren.

Voelen

Voor jouw zijn gevoelens en emoties een manier om te reageren op spanningen. Je laat je leiden door die gevoelens. Je aandacht is gericht op het verleden: bij positieve ervaringen wil je graag herhaling en bij negatieve ervaringen juist herhaling voorkomen. Je vluchtgedrag is gericht op het behouden van de waardering van je omgeving. Als je waardering krijgt weet je ook dat daar hulp kunt vinden.

Doen

Door actief bezig te zijn kan je omgaan met jouw spanningen. Je wilt graag onafhankelijk zijn van je omgeving. Je focus ligt op het hier en nu en je kunt direct handelen als de omgeving er om vraagt.

Geen van de drie posities is verkeerd. Het blijven hangen in een positie wel.

Wil je loskomen van je angst dan zal je naar een andere strategie moeten bewegen. Kijk eerst eens welke strategie jouw voorkeur heeft. Daarna kan je lezen in welke richting je mag bewegen.

Voorkeursstrategie is denken: je zit in een veilige comfortzone en staat boven de zaken. Mensen vinden je afstandelijk en niet betrokken. Aan jou de uitdaging om te gaan voelen en verbinding te maken.

Voorkeursstrategie voelen: je zult de kracht bij jezelf moeten vinden om het spel te spelen. Niet blijven hangen in “het lukt mij niet, ik kan het niet, ik vind het eng” NEE! Ga doen wat je anders niet zou doen. Daag jezelf uit. Begin met kleine stappen en sta af en toe stil bij de successen.

Voorkeursstrategie doen: je wilt altijd maar bezig zijn. Je bent heel actief en kan goed om gaan met de waan van de dag –  soms juist iets te veel.  Je kunt niet alleen maar blijven werken, dat kost te veel energie en gaat ten koste van jou. Neem afstand van de situatie en geef een ander de ruimte. Dat zal jezelf en de samenwerking met anderen ten goede komen.

 

Bron:
Begrijp jezelf, begrijp de ander van Harry van Veen