Meditatie

Wat is meditatie
Meditatie is een methode om met je volledige aandacht aanwezig zijn in het moment. Het is een bijzondere mix van inspanning en ontspanning tegelijk.
Op school leer je rekenen, lezen etc. maar er wordt weinig tot geen aandacht besteed aan het leren ontspannen. Terwijl we dat in deze hectische tijd waarin veel informatie op ons afkomt juist kunnen gebruiken. Onze hersenen krijgen dagelijks een enorme stroom informatie te werken. Je aandacht erbij houden valt dan niet mee. Je geest is continue verveeld en gaat op zoek naar afleiding. Gelukkig is het leren focussen te trainen. De meeste mensen beginnen met mediteren of zich fit, gelukkiger en energieker te voelen.
Voordelen meditatie
De diepe ontspanning die geregelde meditatie met zich meebrengt heeft vele voordelen. Door je aandacht naar binnen te richten wordt het denken in je hoofd rustiger. Je maakt contact met innerlijke wereld en leert jezelf beter kennen. Tijdens het mediteren wordt je ademhaling rustiger en neemt de productie van de stresshormonen zoals adrenaline af. Het immuunsysteem wordt hierdoor versterkt.
Meditatie biedt zowel op fysiek, mentaal, emotioneel gebied voordelen. Enkele wetenschappelijke bewezen voordelen van meditatie zijn:
Fysieke voordelen
- Verlaging hartslag waardoor de doorbloeding verbetert
- Toename van energie
- Immuunsysteem wordt versterkt
- Beter kunnen ontspannen
Mentale voordelen
- Toename concentratievermogen
- Toename creatief denken
- Minder piekeren
- Beter kunnen focussen
Emotionele voordelen
- Angsten en stressgevoelens nemen af
- Verhoogt gevoelens van tevredenheid
- Toename van zelfvertrouwen
- Innerlijke rust
Meditatie en de wetenschap
Meditatie is al eeuwenlang een effectieve methode om je gezondheid te beïnvloeden. Dankzij veel wetenschappelijk onderzoek wordt hier in het Westen niet meer gesproken over het geitenwollen sokken gedoe. Steeds meer ziekenhuizen doen meditatie onderzoeken. In Nederland onderzoekt het Radboud UMC welke vormen van meditatie bij onder meer patiënten met kanker en depressie het beste werkt. Meer informatie kan je vinden op de website van Radboud UMC.