5 tips tegen voorjaarsmoeheid

5 tips tegen voorjaarsmoeheid

5 tips tegen voorjaarsmoeheid 

Na de lange winter begint de zon langzaam weer door te breken. De vogels fluiten, de lammetje dansen in de wei, de wilde narcissen staan over langs de weg in bloei alleen jij voelt je moe en futloos, de voorjaarsmoeheid. Dat is extra frustrerend want de meeste voorjaarsmoeheidmensen krijgen juist extra energie van de warme lentezon.

Hoe kan dat nu die vermoeidheid. Voorjaarsmoeheid is niets ernstig je hebt gewoon last van de wisseling van de seizoenen. In de winter als het koud en guur is kom je minder buiten, beweeg je minder en krijg je ook minder de zon te zien. Het te kort aan bewegen, zonlicht en vitamine zorgt er voor dat je je futloos, vermoeid of zelfs depressief voelt. De overgang van de “donkere” naar de “lichte” periode is te groot voor je. Het wordt tijd om je lichaam uit de rust stand van de winter te halen.

5 tips tegen voorjaarsmoeheid

  1. Zonlicht, ga naar buiten als de zon schijnt. Zonlicht is nodig voor de aanmaak van vitamine D. Deze speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van hormonen, die de gemoedstoestand bepalen. Zet ook niet gelijk een zonnebril op bij de eerste zonnestralen, je ogen geven dan het signaal af dat het donker is waardoor er geen vitamine D wordt aangemaakt.
  2. Kom van de bank af en ga bewegen door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen in plaats van steeds de auto te pakken. Door bewegen maakt je lichaam stoffen aan zoals endorfine, waardoor je je lekkerder voelt.
  3. Leef in het nu. Zorgen maken en piekeren is makkelijk maar kost veel energie. Het vergt iets van je om dit niet te doen. Het levert je wel iets moois op namelijk innerlijke rust. Niemand weet hoe morgen of volgende week eruit ziet. Dus laat je zorgen los en wees met je aandacht aanwezig in het hier en nu.
  4. Een gezellig bak met voorjaarsbloembolletjes of een mooi bos tulpen op tafel zorgt voor een gezellige kleurrijke sfeer in huis en daar wordt je vrolijk van. Trek je voorjaarskleding uit de kast en voel wat de lichtere kleuren met je doet.
  5. Ga er op uit met vrienden of vriendinnen en ga leuke dingen doen; een filmpje pakken of lekker iets eten of naar de sauna. Het helpt om jouw batterij weer op te laden!