Therapievormen

Tijdens de sessie maak ik gebruik van oefeningen die onder andere komen uit de volgende therapievormen:

Acceptance and Commitement Therapy (ACT)

ACT is een gedragstherapie waarin cliënten leren om het zinloze gevecht met vervelend gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken. Vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden gaat uiteindelijk ten koste van een vitaal een waardevol leven. De focus van ACT ligt op het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Deze is gestoeld op zes zuilen, mindfulness, acceptatie, zelf als context, loskomen van gedachten, waarden en toegewijd handelen.

De oefeningen zorgen voor een speelse levenshouding, waarbij alle angsten en pijn die bij het leven hoort, op de koop toe wordt genomen.

Emotioneel lichaamswerk (EML)

Emotioneel lichaamswerk is een methode voor persoonlijke ontwikkeling. Je gebruikt het lichaam als ingang om bewuster te worden van jezelf, jouw lichaam, jouw gevoel en de invloed van gedachten en gedrag. Onverwerkt emoties slaan op het lichaam door spierspanning, minder energie en stress. Dit kan op emotioneel niveau leiden tot vervlakking van je gevoelsleven, piekeren en andere psychische klachten.

Met emotioneel lichaamswerk leer je de emoties te aanvaarden en te uiten wat er in je leeft. Hierdoor gaat je levensenergie weer stromen.

Systemisch werken

Systemisch werken gaat over het krachtenveld binnen systemen en de invloed daarvan op de client. We leven allemaal in systemen, familie, werk, vrienden en verenigingen. Veel van onze overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid.In een systeem kunnen allerlei verstikkingen spelen zoals angsten, hoge verantwoordelijkheid, onzekerheid, onrust, waardoor een client niet altij

Systemisch Werk is een prachtig instrument waarmee cliënt ziet en voelt wat hij nodig heeft om opnieuw verbinding te maken met zijn eigen kracht en keuzevrijheid.d zijn eigen kracht kan aanpakken.

Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR)

EMDR is een kortdurende geprotocolleerde en wetenschappelijk bewezen behandeling. Deze methode wordt gebruikt om traumatische gebeurtenissen te verwerken bijvoorbeeld bij heftige angsten van een ongeluk, dood van een dierbare, ziekte of iets vergelijkbaars.

Voice dialogue (VD)

Voice dialogue is een manier om met jezelf in gesprek te gaan. Volgens de VD hebben we verschillende kanten, delen of sub persoonlijkheden die allemaal met andere ogen naar de wereld kijkt. We zijn ons vaak niet bewust van deze Ikken. Al deze ikken hebben verschillende gedachten en gevoelens. Het is leuk en leerzaam om naar deze ikken te kijken. Je leert inzicht te krijgen in je eigen gedrag en waarom dat soms niet effectief is. En je ontdekt hoe je gedrag kunt ombuigen.