Depressie


Depressie
Depressie: we voelen ons allemaal wel eens somber. Je hebt geen zin om leuke dingen te doen, hebt geen energie meer, bent moe, wilt alleen zijn of je bent boos of angstig. Meestal verdwijnt dit gevoel vanzelf of praat je er met vrienden over. Dat lucht op.

Het kan ook zijn dat het sombere gevoel niet overgaat; het leven drukt zwaar op je schouders. Kleine dingen zoals opstaan, werken, boodschappen doen of sporten en zelfs het contact met vrienden kost veel energie. Je blijft je koud, nutteloos of overbodig voelen.

Symptomen depressie

In de meeste gevallen is er sprake van een depressie als er minstens vijf of mee van de volgende symptomen gedurende twee weken aanwezig zijn:

 1. Depressieve stemming
 2. Minder plezier beleven aan alle activiteiten
 3. Gewichtsschommeling, toe  of afname van eetlust
 4. Niet kunnen slapen of juist heel veel moeten slapen
 5. Gejaagdheid of geremdheid
 6. Vermoeidheid
 7. Gevoelens van waardeloosheid of schuldgevoelens
 8. Concentratieproblemen of besluiteloosheid
 9. Gevoelens van wanhoop of zelfs zelfmoordgedachten.

Oorzaak depressie

Een depressie kan diverse oorzaken van een depressie hebben. Bijvoorbeeld als gevolg van een ziekte, verlies, scheiding, negatieve ervaringen in de jeugd of andere tegenslagen Dit veroorzaakt een gevoel van mislukking waardoor je emotioneel ontredderd raakt. Somberheid maakt plaats voor depressie wanneer deze verandert in sterk negatieve gedachten en gevoelens.

Therapie depressie

Als therapeut bied ik individuele begeleiding aan voor zowel particulieren als bedrijven in de omgeving van Rotterdam. Als therapeut voor depressie werk ik met oefeningen om te leren om gaan met jouw negatieve gevoelens. Daarnaast onderzoeken we welke patronen er hebben bijgedragen aan het ontstaan van de depressie.

Wat kan je zelf doen aan de depressie

Het belangrijkste is dat je erkend voor jezelf dat je meer dan een dipje hebt, daar hoef je je helemaal niet voor te schamen.  Er zijn meer mensen die last hebben van een depressie dan je denkt.

Hieronder vind je een aantal tips om een depressie zelf te overwinnen:

 • Je lichaam heeft al baat bij een klein beetje beweging, maar je hersenen lijken het effect pas op te pikken bij minimaal een half uur per dag. De beweging kan licht zijn zoals wandelen, of intensiever zoals hardlopen, fietsen, fitness.
 •  Schrijf dagelijks, aan het einde van de dag, drie prettige voorvallen of leuke herinneringen op en lees deze terug als je je somber voelt.
 • Leef regelmatig, sta op tijd op, ga vroeg slapen en eet op vaste tijden. Hierdoor zal je merken dat je lekkerder  in je vel komt te zitten, waardoor je weer meer energie krijgt.
 • Zoek een vriend, vriendin, collega of familielid waarbij je je vertrouwd voelt en waarmee je kan praten over jouw gevoelens.
 • Ga dingen doen waar je vroeger plezier aan beleefde of ontdek nieuwe dingen.
 • Zit je in een sombere bui en kom je er even niet uit, kijk dan een film die je aan het lachen maakt.
 • Je lichaam is jouw vervoersmiddel en de voeding die je tot je neemt jouw brandstof. Zorg er daarom voor dat je voldoende en gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierdoor krijg je meer energie.

Artikelen over depressie