Eetstoornissen

BoulimaBoulimia

Je voelt je eenzaam, onzeker en onbegrepen. Om controle te krijgen over deze vervelende gevoelens ga je eten. Geen gezonde voeding maar veel, vet en zoetige levensmiddelen die je troost geven. Na z’n bui voel je je schuldig en baal je van jezelf. Je schaamt je voor jezelf en houdt je problemen en eetbuiten voor iedereen verborgen. Boulimia heet voluit ‘boulimia nervosa’. Boulimia betekent letterlijk ‘honger als een rund’. Het woord nervosa geeft aan dat die honger ontstaat door iets geestelijks. Bij boulimia eet je een periode heel veel en calorierijk, maar daarna probeer je op een ongezonde manier het gewicht te beheersen door braken, laxeermiddelen, plaspillen of overdreven veel lichamelijke inspanning te doen.

Anorexia

anorexiaJe hebt angsten, een negatief zelfbeeld en nare gevoelens en weet niet hoe je hier mee moet omgaan. Om een goed gevoel over jezelf te krijgen ga je lijnen, want dan zal het vast beter met je gaan. Je hebt het gevoel controle over jezelf te hebben. Je bent de hele dag bezig met je gewicht, eten en bewegen waardoor er geen aandacht meer is voor de vervelende gevoelens en onzekerheden. Het afvallen lukt en je krijgt meer zelfvertrouwen. Helaas is dat maar tijdelijk. Zodra het afvallen stopt komen de nare gevoelens weer terug. Hierdoor ontstaat de vicieuze cirkel.Anorexia nervosa is Latijn voor ‘gebrek aan eetlust door nerveuze omstandigheden”. Bij Anorexia eet je zo weinig dat je extreem mager wordt. De angst om aan te komen is zo groot dat het je hele leven beheerst. Je staat elke dag op de weegschaal en je hebt een strak eet en beweegpatroon.

De overeenkomst tussen de twee stoornissen is dat je in beide gevallen een enorme angst hebt om dik te worden. Het verkrijgen van controle door het beheersen van het lichaamsgewicht. Beide stoornissen hebben aanzienlijke gevolgen voor het lichaam, de geest en de sociale omgeving. Zo kan de menstruatie uitblijven, uitdrogingsverschijnselen ontstaan, emoties vlakken af of versterken zich, depressie en vanwege het continu bezig zijn met eten kunnen vriendschappen verwateren.

Wat kan je doen voor een positiever zelfbeeld

 • Begin de dag met het goed verzorgen van jezelf
 • Hang bij de spiegel een leuke spreuk voor jezelf bijvoorbeeld “ Ik mag er zijn” of ‘”Ik  ben mooi” en lees deze elke dag hardop.
 • Ga dingen doen waar je plezier aan beleefd en ontdek nieuwe dingen.
 • Maak een lijst van de dingen waar je trots op bent
 • Ga iets creatiefs doen zoals schilderen, tekenen, kleuren, brijen etc.

Hoe kan je een eetbuien voorkomen

 • Erkennen dat je een eetstoornis hebt is de grootste stap
 • Zoek een vriend, vriendin, collega of familielid waarbij je je vertrouwd voelt en die jou steun kan bieden
 • Verwen jezelf met een lekkere kop thee, goed boek of leuke film
 • Verzorg je zelf, neem een lekkere warme douche of bad, smeer jezelf in met heerlijke bodylotion
 • Ga bewegen: fietsen, wandelen of sporten
 • Ruim het huis op, een schoon huis geeft een voldaan gevoel
 • Gooi het “eetbuien” eten dat je nog in huis hebt weg

Inspiratie

Tot slot je bent niet de enige. De fotograaf Steve Rosenfield heeft het project What I be bedacht. Hij fotografeert mensen die hun grootste geheim of taboe op hun lichaam hebben geschreven. http://www.whatibeproject.com.