De oorzaak van depressie

De oorzaak van depressie

Een depressie ontstaat door het onderdrukken van gevoelens. Het uiten van gevoelens is een manier om te ontladen. depressiefEmoties zijn energie. Je bruist van energie of je voelt je somber en neerslachtig, hebt een leeg gevoel.

Vaak willen we alleen de positieve dingen voelen, een goed gevoel is fijn. We vermijden graag het vervelende gevoel, door ze te onderdrukken, geen aandacht aan te schenken. Dan is het er ook niet en hoef je het ook niet te voelen. Wanneer je deze gevoelens en emoties te lang opkropt ontstaan er juist klachten zoals somberheid, neerslachtigheid, boosheid, irritatie.

De gevoelens die je niet wilt voelen blijven achter je in lichaam en vormen daar een blokkade. Zij zorgen ervoor dat je energie niet meer stroomt. Door deze stagnatie kunnen psychische en lichamelijke problemen ontstaan. Uiteindelijk loop je vast, de verbinding met de aarde (de gronding) is los. Je kan niet meer ontladen en je hebt het gevoel dat je niets meer aankan. Je voelt je angstig en onveilig.

Het uiten van gevoel is niet voor iedereen even gemakkelijk. Deels heeft te maken met de aanleg. Daarnaast kan het zijn dat je van huis uit hebt mee gekregen dat je gevoelens er niet mochten zijn.

Voorbeelden van het niet uiten van gevoel zijn:

  • Ik voel mij verdrietig, maar ik wil de mensen om mij heen niet belasten met mijn ellende.
  • Ik ben boos over de situatie, omdat ze niet naar mij luisterde. Ik zeg niets en loop liever weg. Voel mij er nu nog onrustig over.
  • Als ik gespannen ben neem ik iets te eten of ga ik iets doen. Dan gaat gevoel vanzelf weg.

De depressie doorbreken

Mensen die bij mijn in de praktijk komen met een depressie leer ik eerst weer in het lichaam te komen met fysieke oefeningen, hierdoor gaat de energie weer stromen. Je kunt weer opladen en ontladen van de energie. Daarna gaan we het hebben over wat er werkelijk aan de hand is. We kijken naar de oorzaak die in het energiesysteem is opgeslagen. Dat kan een trauma zijn zoals een pest verleden maar ook andere situaties zoals een verhuizing, scheiding, ziekenhuis opname of ongeval. Als die energie er uit is, alle negatieve emoties hiervan geuit zijn, is herstel mogelijk en kan je je weer lekker voelen. De uitdaging: durf jij alles te voelen wat je voelt!