Houdt de angst jouw in zijn greep?

Angst kennen we allemaal. Bang zijn is normaal, het is een natuurlijke reactie op gevaar. Je kan bang zijn voor een spin, zenuwachtig voor het geven van een presentatie, het halen van een diploma of rijbewijs. Je hebt het benauwd, je voelt je hart bonzen, onrustig, een misselijk gevoel, hoofdpijn, het zweet breekt je uit.
Maar wat als deze gevoelens jou in de greep blijven houden? De angst voor het onbekende jou zo beheerst? Dan kan je op verschillende manieren jouw vicieuze cirkel doorbreken:
Mentaal niveau
Het is ongelooflijk hoe sterk je gedachtekracht is. Met onze gedachten creëren we onze eigen beleving. Als je overtuigd bent dat je een project niet aan kan, is de kans groot dat ze inderdaad niet slaagt.
Aandachtspunt is het bewerken aan jouw belemmerende overtuigingen en persoonlijke krachtbronnen.
Fysiek niveau
Ons gedrag tonen we aan de buitenwereld door ons lichaam en ook door onze uitdrukkingen. Als je angstig bent dan loop je met je schouder naar beneden, heb je pijn in je buik of hoofd, voel je je futloos, wil je het liefst weglopen van je verantwoordelijkheid.
Aandachtspunt is het bewustzijn van je lichaam en spanningen in je lichaam. Je ademhaling is een instrument om in contact te komen met jezelf en heb je ook altijd bij je. Verder helpt lichamelijke beweging zoals wandelen, hardlopen, fietsen om energie te krijgen. Daarnaast helpt gezond eten, voeding is de brandstof voor jouw lichaam.
Emotioneel niveau
Jouw emoties geven een signaal of die je mag onderzoeken. Neem haar vooral serieus. Bij het niet uiten van emoties slaat de energie hiervan op in je lichaam waardoor lichamelijke klachten ontstaan. Als je bijvoorbeeld niet aan je leidinggevende verteld hoe verantwoordelijke je voor het project voelt en dat dit zwaar op je schouders drukt, dan zal er zeker geen oplossing komen en zal de spanning alleen maar toenemen.
Aandachtspunt is het bewustzijn van je eigen gevoelens, hierover communiceert met anderen en omgaan met persoonlijke grenzen.