De kracht van dankbaarheid

De kracht van dankbaarheid

De geest schept zijn eigen ruimte en kan van de hemel de hel maken en van de hel de hemel.

hart 2

 John Milton

De manier waarop je denkt over jezelf  heeft invloed op je omgeving.  Als je niet lekker in je vel zit, grote kans dat je omgeving daarop reageert. “ Wat je uitstraalt krijg je terug”.

We krijgen allemaal te maken met tegenslagen en problemen in het leven. We kunnen in zelf medelijden blijven hangen of leren van de mogelijkheden die zij bieden. Een manier om hier mee om te gaan is dankbaarheid. Door dankbhaarheid te uiten zie je de zonnige kant, voel je je rijk, ben je blij omdat je iemand kent. Dankbaarheid is het tegengif tegen negatieve emoties.

 

Waarom maakt dankbaarheid gelukkig?

  1. Je geniet van de kleine gebeurtenissen in je leven, hierdoor haal je het meest uit jouw leven.
  2. Het is goed voor je zelfvertrouwen; als je beseft hoeveel je bereikt hebt of hoeveel mooie mensen je in leven ontmoet of de dingen die je hebt gedaan krijg je meer zelfvertrouwen.
  3. Het helpt om te gaan tegen stress; leren om te gaan met de omstandigheden waarin je zit en hiervoor waardering op te brengen, is een manier om je aan te passen. Je bekijkt het van de positieve kant.

 

Dankbaarheidsoefening

Je zegening tellen kan op diverse gebieden bijvoorbeeld, werk, vriendschap, verleden of omgeving. Ook de manier waarop je dankbaarheid uit kan verschillen: in een dankdagboek, in een brief gericht aan een persoon, telefonisch, een tijdstip waarop je er aan denkt, een buddy waar je mee afspreekt. Het maakt niet uit welke methode je kiest, als deze maar bij jou past!

Een laatste advies: doe de oefening bijvoorbeeld een keer in de week, dat houdt de oefening tot een  leuke en zinnige taak.

Deze week ben ik dankbaar voor.