De Schakel Albrandswaard, februari 2015: “Gelukkig zijn, hoe doe je dat?”

De Schakel Albrandswaard, februari 2015: “Gelukkig zijn, hoe doe je dat?”

“Gelukkig zijn, hoe doe je dat?”2100-20150226093438

Ilse van Schalkwijk had een topbaan als hoofd financiën. De hele dag was ze bezig met cijfertjes. Een prima manier om haar gevoel uit te schakelen, want met gevoelens omgaan had Ilse nooit echt geleerd. Nu is ze therapeut en geeft ze workshops over geluk. Alles wat ze zelf via een lange weg geleerd heeft, brengt ze graag over aan anderen.

Door Astrid Potuijt

Ilse stopte haar gevoelen weg en stortte zich op haar carrière. Maar in feite leefde ze op de automatische piloot. Door een tweede miskraam werd ze gedwongen om een week in het ziekenhuis te liggen. Tijdens die week kon ze niet veel anders dan haar gevoel toe laten, want er was geen enkele afleiding. Ze begon te piekeren. ,,Ik was niet gelukkig”, vertelt Ilse. ,,Ik begon me af te vragen of dit nu het leven was en hoe ik het zou kunnen veranderen. Er moest toch meer zijn dan een saai eentonig leven dat voornamelijk uit praktische cijfers bestond?”

Later kwam ze bij een coach terecht die haar hielp om verbinding met haar gevoel te maken en van daaruit besloot ze zelf een cursus te volgen. ,,Wat had ik tenslotte te verliezen? Ik merkte dat het me goed deed om mijn gevoel toe te laten en stil te staan bij wat ik nu echt wilde.”

Uit balans

De cursus mondde uit in een opleiding om therapeut te worden. Een zware studie naast haar baan voor vier dagen. Eerst dacht Ilse nog dat het nu allemaal goed zou komen met haar, maar ze raakte volledig uit balans. Ondanks dat haar derde zwangerschap goed uitpakte en ze de trotse moeder werd van Quinten.
,,Het was veel te veel. De studie zorgde ervoor dat ik hele dagen nadacht over mijn eigen leven, daarnaast mijn baan en Quinten. Ik was volledig uit balans. Het zorgde er zelfs voor dat mijn man Frank en ik uit elkaar gingen. Het was een vreemde periode. Hoewel het heel verdrietig was, deed het me juist ook goed. Ik kwam opeens wat meer aan mijzelf toe en deed dingen die ik leuk vond. Ik volgde cursussen, ging alleen op vakantie en kon ook zomaar tussendoor wegmijmeren en nadenken.”

Tussen Frank en Ilse kwam het na acht maanden weer goed. Beiden hadden de tijd gekregen om na te denken wat ze nu echt wilden. ,,In 2013 besloot ik met mijn baan te stoppen om volledig voor de dingen te gaan die ik echt belangrijk vond, bezigheden die mij energie gaven in plaats van energie vraten.
Natuurlijk vond ik het spannend en eng, maar het pakte goed uit. Ik ben er inmiddels dan ook van overtuigd dat de juiste dingen op het juiste moment op je pad komen. Mijn werkgever wilde mij niet kwijt en ik bood aan dat ik twee dagen als zelfstandige kon blijven werken. Daar ging hij mee akkoord. Daarnaast coach ik nu mensen met problemen en help ze om verbinding met hun gevoel te maken waardoor ze weer vooruit komen. Vanuit mijn eigen ervaring ben ik goed in staat me in te leven.”

Workshop geluk

Ilse wil haar kennis graag overbrengen en daarom geeft ze op 5 maart een workshop geluk. Ze leert de cursisten het inzicht in gelukstrategieën aan de hand van verschillende oefeningen. ,,Iedereen maakt nare dingen mee in het leven, maar de kunst is om toch nog plezier en tevredenheid te vinden. Ik heb ook nog steeds mijn mindere dagen, maar ik ben me er van bewust en heb veel minder tijd nodig om er weer bovenop te komen.”
Misschien is dat wel wat Ilse zo sterk maakt. Ze is ‘echt’, ze hangt geen jubelverhaal op, maar wil oprecht mensen helpen meer plezier te ervaren. ,,Ik heb nu een fijn leven, treed regelmatig uit mijn comfortzone en doe dingen omdat ik ze leuk vind en niet omdat het zo hoort. Ik werk hard, misschien wel harder dan vroeger, maar ik heb bergen meer energie.”

Workshop geluk op 5 maart in Welnesselande te Barendrecht. Kosten 10 euro. Inschrijven en meer informatie via www.searchforme.nl

Klik hier voor het online artikel in De Schakel.